Resme yeni başlayan herkes kurşun kalemi eline aldığı ilk an çevresindeki sevdiği kişilerin anne babasının, eşinin, dostunun bir portresini çizmek ister. Kimi bir tane de olsa sevgiliye karakalem çizim yapabilmek kimi de çizdirmek ister.
Bu işe yeni başlayanlar için bir nevi Başlangıç Aşaması olarak nitelendirdiğimiz geçmeleri gereken bir adım olan Karakalem Portre Çizimi Ressamlar açısından hayatlarının bir dönemini geçirdikleri denemeler sürecidir. Bir Resim Sanatçısı çokça Karakalem Portre Çalışmaları yapmıştır ki; Aile boyu, 3 kişilik ve 2 Kişilik Karakalem Portre Çizimleri yapıyor durumdadır.
Karakalem Çizimleri ile Figüratif Resimler olarak nitelendirdiğimiz Karakalem Portre Çizimi yaptırmak mümkün, yapmaksa biraz zaman ve bol pratik gerektiren bir iştir.
Resme yeni başlayan adayların doğrudan Karakalem Portre Çizimi ne geçmeden önce, ilk olarak nesne üzerinde Karakalem Çalışmaları biraz pratik yaparak tecrübe ve ışıklandırma – gölgelendirme bilgisi elde ederek daha sonra portre çizimine geçmeleri gerekir.
Portre Çizimi Çalışmaları resim haznemizi genişletir bunun yanı sıra görsel gözlemci zekamızı da geliştirir. Her ressam hayatının büyük bir döneminde portre çalışmıştır ve emek harcamıştır.
Karakalem Portre Çizimleri Nasıl Yapılır?
İnsan yüzü simetrik bir ölçüye sahiptir. ‘Altın Oran Yasası’ insan yüzü için de geçerlidir. Bu ölçü ve oran Resim Sanatın’ da mutlak bir kuraldır. Her yüz nasıl birbirine benzemiyorsa büyük burun yapısına sahip bir kişi, iri elmacık kemikleri olan bir kadın ya da kocaman gözleri olan bir bebek. Bu durum kişilerin her biri ötekinden farklı olan portrelerini oluşturmak için sanatçıya farklı kombinasyonları olan yüz değişkenlikleri sunar. Fakat taslak oluşturmada bu oran bize ipuçları sağlar ve çoğunlukla stabildir. Bu durum resme başlangıç aşamasında bize kolaylık sunar.
Kısaca değinelim: Bir insan kafası hayal edin ;
Saçın başlangıç noktası,
Burun ve çene bitimi arası mesafe,
Son olarak Işıklandırma ve Gölgelendirme.
Unutulmamalıdır ki ışık ve akabinde oluşan gölge resmimize tasvir eden esas unsurlardandır.
Karakalem Portre Çizimini 5 aşamada ele alalım:
- Adım;
- Yüzün kağıt üzerinde izdüşümü belirlendiği aşama
- Ovalimsi bir kafa taslağı oluşturulur.
- Üç tane yatay düzlem üzerinde çizgi çizilir.
- Çizgi, Saç başlangıç noktası ve kaş arası mesafe
- Çizgi, Kaşların başlangıç noktası burnun bitim noktası arası mesafe
- Çizgi, Burun alt köşe ve çenenin bitim noktası
Baz alınarak taslak oluşturulur.
2. Adım; Bu aşamada yüzün iskeleti oluşturulur. Gözler, kaşlar, burun ve dudaklar simetriye uygun bir oranda konumlandırılır. Bu aşama portresini çizmekte olduğumuz kişinin resim tamamlandığında kişinin kendisine benzerliği açısından büyük önem arz eder.
3. Adım; Ayrıntı Kısmı. Portreyi detaylandırma ve tonlama resmin en yorucu aşamalarından biridir aslında. Kaç yaşında olursa olsun kişinin göz yapısı hayatımız boyunca bizim o kişiyi hatırlamamızı ve yıllar geçse de o kişiyi tanımamızı sağlar. Bu yüzdendir ki ayrıntıya indiğimiz bu kısma bakışlardan başlamak en doğrusu olacaktır.
Sırasıyla: Bakışlar – Burun – Ağız – Kulak ve Saçlar tamamlanır.
4.Adım; Gölgelendirme. Işığın geliş açısı ve yüzün şekli bize tonlama yapmamız için imkan sağlar. Bizde koyudan açığa doğru olacak biçimde gölgelendirme işlemini yaparız.
5.Adım; Gözden kaçırılan hatalar varsa onlar tamamlanır. Portrede ki ton değerleri ve gölge geçişleri kontrol edilir. Bu aşamada ince ayrıntılara bütünsel bir boyut kazandırmış ve portremize son şeklini vermiş oluruz.
Ressamlar da tıpkı doktorlar gibi ilgi ve gözlem alanları, emek ve tecrübeleri doğrultusunda belirli tarz ve tür resimlerde uzmanlaşmışlardır. Her Ressam kendi tarz ve türünde diğerlerine göre en iyisidir.
Bakınız Realist tarzda birçok resim ve sanatsal çalışmalara imza atmış Ressam Murat Karabüyük günümüz ülkesinin ileri gelen sayılı ressamlarından biridir.