Karakalem Çizimi bir kişi yada nesnelerin ışığın nesnenin şekline göre geliş açısı bir nevi yansıması doğrultusunda meydana gelen görüntünün kurşun kalemle bir resim kağıdına resmedilmesidir.
Karakalem Çizimlerini daha büyük oranda diğer resim tekniklerinden ayıran en önemli özellik ışığın cisme verdiği yansımayı kalem kullanarak aydınlatma ve gölgelendirme teknikleri yoluyla kağıda resmetmektir.
Işık bir ressamın çizdiği bir manzara resmindeki şelalenin pınarıdır. Kimi zaman kalemi kimi zamanda fırçayı, boyayı eline alış sebebidir. Çünkü ışık olmadan gölge, gölge olmadan da ışık olmaz. Işık ve gölge olmazsa yansıma ve görüntü ortaya çıkmayacağındandır ki resim olmaz.
Bakınız mum ve fenerin daha yoğun kullanıldığı 14.-17.yy Rönesans Dönemi’nde yapılmış olan birçok resimde dönem ressamlarının ışığı harikulade bir biçimde tablolarına yansıtmaları tamamen gözlem ve ışık tecrübelerine dayanmaktadır.
Yine aynı dönem ressamlarından biri olan Hollanda-Belçikalı ünlü ressam Petrus Van Schendel’ in eserlerinde lambaları ve mumları başarılı bir şekilde kullandığını, bu sayede romantik tarzda ve gece sahnelerinde dünya çapında ünlenmesi ışığın ve gölgenin resimde ne kadar önemli bir yere sahip olduğunun en güzel örneklerinden biridir.
Karakalem Çizimlerinde diğer resim tekniklerinde Yağlıboya, Pastel, Suluboya, Karışık Teknik olduğu gibi renk türleri bulunmadığından tek bir renkle tonlama yoluna gitmek gerekir. Bunun yolu da fazla tecrübe yani bol pratik, yetenek ve iyi bir gözlemcilikten geçer.
Bu teknik kullanılarak Natürmort Resimler diye adlandırdığımız nesneleri konu alan tablolar, Figüratif Resim olarak nitelendirdiğimiz Konusu doğa, manzara, portre, nü(çıplak), tarihi ve tür resmini içerdiği gibi gerçekçi olmayan fakat gerçek nesneleri kullanan resimler yapılabilir.
Günümüz Ressamlarından biri olan Ressam Murat Karabüyük, yirmi sekiz yılı aşkın bir süredir her teknikte Resim Çalışmalarını yürüttüğü gibi Karakalem Çizimleri yapmakta, Türkiye’ nin dört bir yanına Karakalem Siparişler gönderen sanatçılarımızdan biridir.